WordPress VS Drupal: Συμβουλές για την επιλογή CMS

Συμβουλές για την επιλογή CMS

Κατά την κατασκευή ιστοσελίδων, κάθε ενδιαφερόμενος θα κληθεί να επιλέξει το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) το οποίο θα επιλέξει. Το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, από την Αγγλική ορολογία Content Management System, πρόκειται στην ουσία για την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηθεί μια ιστοσελίδα και μέσω της οποίας ο εκάστοτε διαχειριστής μπορεί να προβεί στην επεξεργασία του περιεχομένου της ιστοσελίδας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων τείνει σε δύο επιλογές, το WordPress και το Drupal.

Τα δύο αυτά CMS αποτελούν τα πιο διαδεδομένα της αγοράς αυτή τη στιγμή με το καθένα από αυτά να έχει τα πλεονεκτήματά του και τα μειονεκτήματά του.

Η επιλογή WordPress vs Drupal αποτελεί ένα πολύ βασικό στάδιο όχι μόνο για την κατασκευή ιστοσελίδας σας, αλλά για να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τον συνολικό σας στόχο, να κερδίσετε τον μέσο χρήστη και φυσικά να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό.

Προκειμένου λοιπόν να σας βοηθήσουμε στην επιλογή μεταξύ WordPress και Drupal, θα αναλύσουμε στη συνέχεια την κάθε μία από τις δύο αυτές πλατφόρμες, καθώς και του πλήθους των προσαρμοσμένων χαρακτηριστικών που διαθέτουν.

Ποια είναι τα οφέλη του WordPress;

Το WordPress είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο CMS στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, περίπου το ένα τρίτο των ιστοσελίδων του διαδικτύου είναι στημένες σε WordPress συμπεριλαμβανομένου και του 15% περίπου των 100 κορυφαίων ιστοσελίδων.

Ποια είναι τα οφέλη του WordPress

Ο βασικότερος λόγος που το ποσοστό είναι τόσο μεγάλο είναι η τεράστια ευελιξία που προσφέρει η συγκεκριμένη πλατφόρμα, με χιλιάδες δυνατότητες προσαρμογής και plugins. Άλλα μπορείτε να τα αποκτήσετε δωρεάν άλλα με κάποιο κόστος, ωστόσο και οι δύο αυτές κατηγορίες προσθέτων συμβάλουν στην δημιουργία μιας προσαρμοσμένης ιστοσελίδας στις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης.

Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι αφού τόσο μεγάλο ποσοστό των ιστοσελίδων του διαδικτύου χρησιμοποιεί το WordPress, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ιστοσελίδα σας να μοιάζει με πολλές ακόμη. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ανησυχείτε για αυτό.

Η κατασκευή ιστοσελίδας WordPress παρέχει την δυνατότητα για τεράστια προσαρμογή της εμφάνισης μιας ιστοσελίδας, χρησιμοποιώντας τα ενσωματωμένα εργαλεία που σας παρέχει η πλατφόρμα. Μάλιστα δεν απαιτούνται και πολλές γνώσεις για να γίνει αυτό, κάτι που θα σας βοηθήσει να τροποποιήσετε την εμφάνιση της σελίδας σας και μόνοι σας εάν το κρίνεται αναγκαίο κάποια στιγμή.

Δημιουργία και φιλοξενία ιστολογίων, Vlogs κλπ.

Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών που χρησιμοποιούν το WordPress CMS το επιλέγει για την φιλοξενία απλώς blogs με κείμενα και εικόνας, η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για οποιονδήποτε άλλο σκοπό επιθυμείτε. Μερικά παραδείγματα ιστοσελίδων με WordPress είναι τα Χαρτοφυλάκια, video blogs (vlogs), podcasts, ομάδες κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και κατασκευή eshop με την προσθήκη του προσθέτου WooCommerce.

Πόσο εύκολη είναι η χρήση του WordPress;

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη από κατασκευή ιστοσελίδων με WordPress είναι ότι ο καθένας μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα αυτή μέσα σε λίγα λεπτά. Έχει ένα εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον διαχείρισης με κουμπιά, ετικέτες και σαφή χαρακτηριστικά προσαρμογής. Η προσθήκη περιεχομένου γίνεται πολύ εύκολα με αντιγραφή επικόλληση, με drag and drop φωτογραφιών και επεξεργασία του κειμένου σε ένα περιβάλλον ευκολότερο και από το Microsoft Word.

Πολλοί νέοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων χωρίς τεχνική εμπειρία μπορούν γρήγορα να ανεβάσουν το περιεχόμενό τους χωρίς να χρειάζεται να προσλάβουν κάποιον επαγγελματία για αυτό. Εάν λοιπό και εσείς επιθυμείτε να έχετε την πλήρη διαχείριση του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας, χωρίς να χρειαστεί να μάθετε κάποια γλώσσα προγραμματισμού, τότε η κατασκευή ιστοσελίδας με WordPress αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Responsive Design – Φιλικότητα προς κινητές συσκευές

Ένα επίσης μεγάλο πλεονέκτημα που παρέχει το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου της WordPress αποτελεί και η δυνατότητα για Responsive σχεδιασμό. Με τον όρο αυτό εννοούμε ότι η σελίδα σας θα διαθέτει την ικανότητα να προσαρμόζεται αυτόματα σε όλες τις συσκευές (κινητά, tablets, τηλεοράσεις κλπ). Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την εμπειρία πλοήγησης ενός χρήστη από κινητό τηλέφωνο, αφού η εποχή που απαιτούνταν από το χρήστη να κάνει scroll στην σελίδα για να προβάλει όλο το περιεχόμενο είναι πια παρελθόν. Και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι η φιλικότητα μιας ιστοσελίδας σε όλες τις συσκευές είναι και ένας από τους βασικότερες κανόνες του SEO που έχει θέσει η Google.

Πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα

Τέλος, ένα μεγάλο θετικό του Worpdress είναι και το γεγονός ότι αποτελεί μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι ο αρχικός πηγαίος κώδικας είναι διαθέσιμος σε άλλους τους χρήστες. Αυτό καθιστά εύκολη την ανάπτυξη σελίδων χωρίς να χρειάζεται ο σχεδιασμός τους από το μηδέν.

Μειονεκτήματα του WordPress

Όπως σε κάθε πλατφόρμα CMS έτσι και στο WordPress δεν είναι όλα ρόδινα. Αν και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την δημιουργία ιστοσελίδας, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας.

Καθορισμός του συνολικού κόστους

Ενώ η βασική πλατφόρμα του WordPress είναι δωρεάν, μπορείτε εύκολα κανείς να ξοδέψει αρκετά χρήματα σε πρόσθετα plugins και θέματα που αγοράζονται εξτρά. Για τον λόγο αυτό, εάν επιλέξετε το WordPress θα πρέπει να κατανοήσετε και να ορίσετε τον συνολικό προϋπολογισμού που θέλετε να διαθέσετε στην κατασκευή της ιστοσελίδας σας. Ωστόσο, το να κατανοήσει κανείς το ακριβές κόστος που θα χρειαστεί να καταβάλει για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας σε WordPress δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα χρειαστεί είτε να πειραματιστείτε λίγο στην δωρεάν αυτή πλατφόρμα είτε να ζητήσετε μια επαγγελματική προσφορά από την εταιρεία μας.

Συνεχείς ενημερώσεις

Τόσο η ίδια η πλατφόρμα του WordPress όσο και τα πρόσθετα plugins και themes που μπορείτε να επιλέξετε συνεχώς ανανεώνονται. Φυσικά το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί κάποιος είναι γιατί η συχνή ενημέρωση (update) βρίσκεται στα αρνητικά. Σίγουρα το να διαθέτετε την πλατφόρμα σας και τα πρόσθετα ενημερωμένα αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα που διαρκώς θα συμβάλει στην βελτίωση της ιστοσελίδας σας. Ωστόσο, ορισμένες φορές, ένα update μπορεί να επηρεάσει το design και την λειτουργία της ιστοσελίδας σας. Για τον λόγο αυτό η τακτική αξιολόγηση και ο έλεγχος της ιστοσελίδας σας είναι απαραίτητος. Ειδικά μετά από κάποιο update στον πυρήνα του, η διάταξη και η δυνατότητα χρήσης της ιστοσελίδας σας μπορεί να αλλάξει ριζικά. Καλό λοιπόν θα ήταν να διατηρείτε κάποιο backup πριν από κάθε ενημέρωση.

Δεν είναι μάλιστα και λίγες οι φορές που κάποιες ενημερώσεις μπορεί να επιβραδύνουν τον ιστότοπό σας. Η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για μετατροπές και βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης. Επομένως πρέπει να ελέγχετε τακτικά και την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Ποια είναι τα οφέλη του Drupal;

Ποια είναι τα οφέλη του Drupal

Το Drupal δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με το WordPress σε θέμα μεριδίου αγοράς, αφού μόλις το 2,3% όλων των ιστοσελίδων φιλοξενούνται εκεί. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πλατφόρμα περιλαμβάνει μερικούς υψηλού προφίλ πελάτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών πανεπιστημίων και του περιοδικού The Economist. Όπως και το Worpdress έτσι και το Drupal μπορεί να φιλοξενήσει ιστοσελίδες κάθε είδους.

Ατελείωτα προσαρμόσιμα χαρακτηριστικά

Το Drupal έρχεται επίσης με πολλές προσαρμόσιμες λειτουργίες για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν υπέροχο ιστότοπο και μια τέλεια εμπειρία του χρήστη. Είναι ανοικτού κώδικα όπως το WordPress και έρχεται με μεγάλη τεχνική υποστήριξη αν οποιαδήποτε στιγμή αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Επίσης, η σελίδας σας θα είναι εγγυημένα φιλική και προς τις κινητές συσκευές.

Ασφάλεια

Το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Drupal είναι γνωστό ως μία από τις πιο ασφαλείς πλατφόρμες CMS, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για εταιρείες και οργανισμούς που πρέπει να διατηρούν το περιεχόμενό τους ασφαλή και σε απευθείας σύνδεση 24 ώρες το 24ωρο. Έτσι, η κατασκευή ιστοσελίδας με Drupal θα σας εξασφαλίσει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για την ιστοσελίδα και τα δεδομένα που φιλοξενούνται σε αυτή.

Κόστος κατασκευής ιστοσελίδας Drupal

Σε αντίθεση με το WordPress, το οποίο προσφέρει χιλιάδες plugins με διαφορετικό κόστος, ο υπολογισμός του συνολικού κόστους για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας με Drupal είναι πολύ πιο απλός. Ωστόσο, ο σχεδιασμός ιστοσελίδων Drupal απαιτεί περισσότερες γνώσεις από ότι στην περίπτωση του Worpdress, κάτι που οδηγεί στην ανάγκη πρόσληψης ενός επαγγελματία web designer και developer. Ο υπολογισμός λοιπόν του συνολικού κόστους εξαρτάται από την αμοιβή του επαγγελματία που θα αναλάβει την κατασκευή και τις παραμετροποιήσεις της ιστοσελίδας σας.

Καταχώρηση συγκεκριμένων δικαιωμάτων στον εκάστοτε χρήστη

Εάν στην ιστοσελίδα σας έχουν πρόσβαση περισσότερα άτομα, υπάλληλοι της εταιρείας κλπ., το Drupal παρέχει την δυνατότητα για εκχώρηση ατομικών δικαιωμάτων χρήσης σε κάθε ένα από τους χρήστες. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αν εργάζεστε με μια απομακρυσμένη ομάδα και θέλετε να εκχωρήσετε διαφορετικά καθήκοντα σε κάθε έναν από τους υπαλλήλους σας.

Εύκολη μεταφορά σε άλλο CMS

Αν έχετε ήδη μια ιστοσελίδα σε Drupal και για τους δικούς σας λόγους θέλετε να την μεταφέρετε σε άλλο CMS, το η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Αν και μετά την μεταφορά μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ορισμένες προσαρμογές, το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου σας θα παραμείνει άθικτο.

Μειονεκτήματα του Drupal

Και το Drupal με την σειρά του παρουσιάζει ορισμένα μειονεκτήματα που θα πρέπει να γνωρίζετε. Υπάρχουν αρκετά παράπονα από χρήστες σχετικά με το Drupal, μεταξύ των οποίων και το ότι δεν είναι ακριβώς φιλικό προς το χρήστη ή μπορεί να επηρεάσει τη συνολική απόδοση του ιστοτόπου σας εάν δεν βελτιστοποιηθεί σωστά.

Ανάγκη για προγραμματιστή

Σε αντίθεση με το WordPress το οποίο είναι ιδανικό για αρχάριους και χρήστες χωρίς γνώσεις προγραμματισμού, το Drupal απαιτεί κάποια τεχνική τεχνογνωσία. Ακόμα και μερικοί έμπειροι προγραμματιστές μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν την συγκεκριμένη πλατφόρμα για πρώτη φορά. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι θα χρειαστεί να προσλάβετε έναν επαγγελματία προγραμματιστή με εμπειρία σε Drupal εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το CMS. Κάτι τέτοιο φυσικά θα επηρεάσει και τον προϋπολογισμό σας για το συγκεκριμένο έργο.

Μεγαλύτερη ανάγκη πόρων

Αρκετοί είναι επίσης οι χρήστες που κατά καιρούς αναφέρουν ότι μια ιστοσελίδα σε Drupal απαιτεί περισσότερους πόρους έναντι των υπολοίπων CMS. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε τους διαθέσιμους πόρους του server σας και να επιλέξετε κάποιον αξιόπιστο πάροχο ώστε να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Φυσικά η εταιρεία μας μπορεί να σας βοηθήσει στο συγκεκριμένο κομμάτι αφού όχι μόνο διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο Drupal, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουμε και τους πλέον κατάλληλους δικομιστές για να φιλοξενήσουμε κάθε είδους σελίδα, όσο απαιτητική και αν είναι.

Επιλέγοντας το σωστό CMS

Προκειμένου να προβείτε στην καλύτερη επιλογή CMS για τις δικές σας ανάγκες θα πρέπει να γίνει μια αρχική προσέγγιση των αναγκών σας. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα απλό blog όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το WordPress είναι η καλύτερη επιλογή.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια πολύπλοκη ιστοσελίδα, τότε θα πρεπει να ζηγίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο μεγάλων αυτών CMS. Εάν είστε έμπειρος προγραμματιστής, το Drupal μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε.

Εάν δεν είστε ακόμα σίγουροι τι ψάχνετε από το CMS σας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας, να μας εκφράσετε ακριβώς τους στόχους και τα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει η δική σας ιστοσελίδα, και εμείς θα σας κατευθύνουμε στην καλύτερη επιλογή βάση των δικών σας αναγκών.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email
Close Menu